Ruhsal Enerji
Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - Baskı Önizleme

+- Ruhsal Enerji (https://ruhsalenerji.org)
+-- Forum: Serbest Alan (/forum-serbest-alan)
+--- Forum: Hayatın İçinden (/forum-hayatin-icinden)
+--- Konu Başlığı: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik (/Konu-yalanciyi-yakalamak-icin-10-teknik.html)

1 2


Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - gök - 11-10-2015 20:35

Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik


Bazı teknikler kullanarak size yalan söylenip söylenmediğini anlayabilirsiniz...



1. Kişinin gülümsemesini inceleyin. Zorla yapılan gülümsemeler sadece ağızla yapılır. Rahatmış gibi görünmesine rağmen gerilimi ya da gerçek anlamda mutlu olmadığını anlayabilirsiniz.

Zoraki gülümsemelerin çoğunda dişler gözükmez, gerçek gülümsemelerin çoğundaysa az da olsa görülür. Gerçek gülümseme ağızla değil, yüzle yapılır. Gözler kısılır, dişler görülür, gamzeler ortaya çıkar. Çok az insan gerçek ve sahte gülümsemesini senkronize edebilir.


2. El, kol ve bacaklara dikkat! Yalan esnasındaki gerilim sebebiyle hareketsiz, katı veya suni hareket içinde olabilirler. Eller kavuşuk, ellerle kafa taranıyor, kulak ve burunla oynanıyor gibi yapılmaktadır. El açık şekilde göğüs ve kalbe doğru hareket etmiyordur.


3. Terliyor mu? Yalan söyleyenler yalanlarından fazla ter atarlar.


4. Gerekli gereksiz çok fazla şey söylüyorlar mı? Söylüyorlarsa çaresizlik içinde sizi kendilerine inandırmaya çalışıyorlardır.


5. Gözbebeklerinin hareketlerine bakın. Yalan söyleyenler doğrudan göz kontağına geçmek istemezler. Çok göz kırpmya başlayabilirler. Sağ elini kullanan birine soru sorduğunuzda gözbebeği sağa kayarsa birşey hatırlamaya çalışıyordur, sola kayarsa pratik zekasını kullanıp uyduracak demektir. Sol elini kullananlar için tam tersi geçerlidir.


6. Duygusal olarak inceleyin. Duygular geriden gelirler, normalden uzun süre kalırlar ve birden dururlar. Bu yüzden kişinin bazen söylediğiyle heyecanı birbirini tutmayabilir.


7. Sorularınıza tepkisini yakından izleyin. Yalancılar kendilerini rahatsız hissettikleri için ya vücutlarını başka yöne çevirmeye veya kaçmaya çalışırla ya da sizinle aralarında bir nesne koymak isterler.Suçsuzlar saldırıya, suçlular anında savunmaya geçerler.


8. Kelimeleri kasıtlı kullanıp kullanmadıklarını düşünün. Bazı söylemler ipuçları verir:

* Sizin kelimelerinizi tekrarlayarak cevap verirler.

* Hiçbirşeyi küçültmezler.

* Doğrudan cevaplardan kaçınırlar , yuvarlak ve genel cevap verirler.

* Çok fazla konuşarak sizi ikna etmeye çalışırlar.

* Monoton bir tonda konuşurlar.

* Kötü cümleler kurarlar.

* Konuyu amacından saptırmak için espri ve alaya kaçabilirler.


9. Konuşamaya başlamadan önce kısa bir sessizlik anı meydana getirin. Kişinin ne kadar rahatsız olup olmadığını inceleyin.


10. Konuyu birden değiştirin. Suçsuz insan konunun değiştirilmesinden rahatsız olup geri dönmek isteyecek, yalancı ise kurtulduğunu düşünecektir.


Cvp: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - beniadem13 - 11-10-2015 21:20

5. madde çok etkili görünüyor..

Ama ya yalancılar da "bunları" biliyorsa..?SmileBiggrin5Smile


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - gök - 11-10-2015 21:43

Beniadem artık bilmiyorsada öğrenmiştir 70 milyon formumuzun takipçisi.


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - vimevim - 12-10-2015 00:30

5. Madde işe yarıyor mu diye yalan söylediğimde göz bebeklerimin hareketlerini hatırlamaya çalıştım sağlağım sağ tarafa gözüm kaydı işe yarıyor bence, hoca soru sorduğunda(mes. Şu ne zaman oldu, herkes rastgele atmaya başlar) uydurmaya başlayınca da gözüm sola kayıyordu. Güzel olmuş.


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - çehre - 12-10-2015 09:35

Ben de 5. maddeye takıldım.

Sağlağım. Her zaman sola bakarım. Küçükken solakmışım, annem hayatta zorluk çekmeyeyim diye sağa alıştırmış.Acaba bundan dolayı mı.Çünkü yalan söylemem.

Demek ki bu madde pek ayırt edici bir özellik olmuyor. Belki benim gibi küçükken solaktır, o yüzden sola bakmıştır! Nerden bileceğiz..


Cvp: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - kurtt - 12-10-2015 12:55

Smile) yalancilara gün doğdu.göz kaçırma refleksi bu konuda en net şey bence goz kontagi kuramıyor yalan söyleyen kişi.tabiki profesyonel değilse Smile


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - meslektas - 13-10-2015 01:40

Linki görebilmek için giriş yapmanız ya da üye olmanız gerekir. Dizisi tam bu konuda tavsiye ederim


Cvp: RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - çehre - 13-10-2015 09:17

meslektas Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Linki görebilmek için giriş yapmanız ya da üye olmanız gerekir.Linki görebilmek için giriş yapmanız ya da üye olmanız gerekir. Dizisi tam bu konuda tavsiye ederim

Bu dizi de, yalancıların göz kontağını fazlaca yaptığını söylüyor. Yani yukarıdaki maddenin aksine!!


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - dandan - 14-10-2015 18:44

5 i kendi üstümde denedim işe yaramıyor ben doğruları hem sağdan söylüyorum hem soldan söylüyorum Big Grin


Cvp: RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - beniadem13 - 15-10-2015 23:11

dandan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Linki görebilmek için giriş yapmanız ya da üye olmanız gerekir.5 i kendi üstümde denedim işe yaramıyor ben doğruları hem sağdan söylüyorum hem soldan söylüyorum Big Grin

"bilinçli" olarak değil, her zaman çevrende karşılaştığın ve o kişilerin kendinden "habersizce" vücut dili ile verdikleri mesajları incele..


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - selimcihad - 18-10-2015 19:14

Cem yılmaz ın yalan konusuyla ilgili çok komik bi videosu vardı stand-up gosterisinde. Izlemeyeniniz yoktur diye tahmin ediyorum ama varsada izlesin derim... Gök hanım sizde izleyin bence izlemediyseniz...



RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - gök - 18-10-2015 20:03

Beden Dili Yalancıyı Ele Veriyor !

İnsanlardan bazılarının günlük yaşamda ve iş görüşmeleri sırasında söyledikleri yalanlar beden diliyle anlaşılabiliyor.

Beden dili, iş yaşamında çoğu kişinin başlıca önem verdiği bir konu. İş görüşmeleri sırasında avantaj elde etmek için yalan söyleyenleri, erdemlerini olduğundan abartılı anlatmalarını, gerçekler yerine değerlendirmecinin duymak istediklerini söyleyenleri ele veriyor.

Doç. Dr. Metin Işık, insanın diliyle çok kolay ancak bedeniyle çok zor yalan söyleyebileceğini dile getirdi. İnsanların doğru veya yanlış, güzel ya da çirkin her ifadeyi kullanabileceğini hatırlatan Metin Işık, “Ne var ki insan diliyle çok kolay, bedeniyle ise çok zor yalan söyler. Yalanı beden dilinde de saklamayı herkes yapamaz. ” dedi.

Ağızdan çıkanın yalan olduğunu anlamak için beden dilini iyi okumak gerekiyor. Yalanı anlamak için karşıdaki kişinin davranışlarının iyi analiz edilmesini öneren Metin Işık, “Bir insanın gözünün içine baka baka yalan söylemek zordur.

Bunu herkes yapamaz. Yalan söyleyen birinin belirli bir süre sonra göz temasından kaçtığı, ses tonunda hissedilir ölçüde değişimlerin ortaya çıktığı görülecektir. Dudaklarda hafif oynamalar. Hafiften gülümsemeler, kafa sallamalar, el ve kol hareketlerinde normal dışı değişimler ve gözbebeklerinin küçülmesi bireyi ele verebilecek olgular olarak sıralanabilir.”

Beden dilinin yalancıyı ele verdiği diğer durumlar da şöyle sıralanıyor: Yüzde aniden belirip kaybolan şaşkınlık, gücenme, öfke belirten ifadeler. ‘Rahatlatıcı’ jestleri fazlasıyla yapmak.

Yalan söyleyen kişi yüzüne ya da bedenin üst kısmına dokunur. Saçlarıyla oynayabilir, kollarını kavuşturabilirler. (Eşref Akgün, Musa Özyürek; Zaman )

Yalan İşaretleri

Yalan söylerken insanların davranışlarında gözlenen farklılıklar çok sayıda araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmalardan çıkan sonuçlar şöyle özetlenebilir:

1- Yalan söyleyen kişilerin elleriyle yaptıkları jestler azalmaktadır. Normal olarak el jestleri ifadeyi güçlendirmek amacıyla yapılır. Kişi büyük çoğunlukla konuşulan kelimelerin anlamını artırmak için yaptığı el hareketlerinin farkında değildir. İnsan konuşurken elini salladığını bilir ancak ellerinin gerçekte ne yaptığını bilmez.

Ellerinin bir şeyler yaptığını bilmek, ancak ne yaptığını tam olarak bilmemek kişiyi şüpheye düşürür ve böylece ellerin hareketleri azalır. Belki de insan içinde yaşadığı çelişkiden ötürü ellerinin kendisini ele vereceğinden çekinir ve ellerini ya cebine sokar, ya üzerine oturur veya bir eliyle diğerini tutar. Bu kendi kendine temas zor zamanda anne elinin tutulması yerine geçerek, iç gerginliği de hafifletir.

2- Yalan söyleyen kişinin elini yüzüne götürme ve yüz çevresine değdirme sayısı artmaktadır. Bir konuşma sırasında insan elini arada sırada yüzüne götürür.

Ancak kişinin samimi olmadığı bir görüşme sırasında bu jestin sayısında çok büyük ölçüde artış görülmektedir. Elin yüze gitmesi sırasında yapılan hareketler çeneyi tutmak, dudaklara bastırmak, ağzı örtmek, burna değmek, yanağı ovuşturmak, gözün altını kaşımak, kulak memesini çekmek ve saçla oynamaktır.

Bir yalan sırasında bütün bu jestlerin sayısında artış görülmekle beraber ağzı örtmek ve burna değmek jestlerinde adeta patlama olur. İnsan yalan söylerken neden ağzını kapatır? Bunu tahmin etmek çok zor değildir. İnsan ağzından çıkacak kelimeleri tutmak ve yaptığını örtmek ihtiyacındadır.

Elin ağzı örtmesi çeşitli biçimlerde olur. Parmaklar dudakların üzerinde trampet çalabilir, işaret parmağı üst dudak üzerinde durabilir veya el ağzın hemen yanında durabilir. Çocuklar yalan söylerken elleriyle ağızlarını kapatırlar.

Hiç şüphesiz yetişkinler için elin ağza gitmesi, kişinin yalan söylediği konusunda tek belirleyici hareket değildir. Kişi söylediği konusunda tereddüt içindeyse, hata yapmaktan korkuyorsa, zaman kazanmak istiyorsa da eli ağız çevresinde olabilir.

Bu sebeple elin burna gitmesi, ağzı örtmesine kıyasla daha gelişmiş, ince ve soyutlanmış bir harekettir. Ağızı örtmeye gelen el, hemen yukarda bulunan burna uzanır ve böylece daha sembolik ve stilize bir hareket yapılmış olur.

Yalan söyleyen veya ağzından çıkanlar konusunda yeterince samimi olmayan bir insanın elinin burnuna gitmesinin en önemli sebebi fizyolojiktir. Çünkü yalan söylediği sırada bir iç gerginlik yaşayan insanın bedeninde birçok fizyolojik değişiklik olur.

Kan basıncının yükselmesi, kalp vurum sayısının artması, ter bezi faaliyetlerinin artması gibi yalan söylerken kaydedilen fizyolojik değişikliklerin yanı sıra burunda bir kaşınma duygusu yaşanır.

Coldoni nin ünlü masalında yalan söyleyen Pinokyo nun burnunun büyümesi sebepsiz değildir. Yazar son derece önemli bir gerçeği yakalamış ve abartarak çocuk literatürüne geçirmiştir.

3- Yalan söyleyen bir insamn konuşurken beden hareketlerinde bir artış olmaktadır. Yalan söylendiği zaman duyulan rahatsızlık ve huzursuzluk, özellikle otururken kişinin durumunda değişiklik yapmasına, oturduğu koltukta öne-arkaya veya sağa-sola hareket ederek, pozisyon değiştirmesine sebep olmaktadır. Bu pozisyon değişikliğinin ardında büyük bir ihtimalle “Keşke başka bir yerde olsaydım” duygusu yatmaktadır.

Oturur durumda artan beden hareketleri televizyondaki açık oturum, panel veya sohbet türü programlarda sık sık görülmektedir. Özellikle “Kırmızı Koltuk” programında birçok konuk kendilerini güç durumda bırakan sorularda koltuğun sınırlarını zorlayan hareketler ve koltuk üzerinde mini gezintiler yapmaktadır.



4- Yalan söyleyen bir kişinin el jestleri azalırken, el sallama hareketi artmaktadır. Belki de böylece kişi elini silkme biçiminde hafif hafif sallayarak, sözleriyle ilgili sorumluluğun kendisine ait olmadığını anlatmak istemektedir.

5- Yalan söyleyen bir insanın yüz ifadesi büyük çoğunlukla normale çok yakındır. Bu alanda uzmanlaşmadan, bir kişinin mimiklerine bakarak yalan söylediğini anlamak çok güçtür. Yüz ifadesinde yalanı ele veren en önemli ipucu, kişinin gözlerini sık sık konuştuğu kişiden kaçırmasıdır.

Bu araştırmalardan elde edilen bilgileri mutlak doğrular olarak değil, geçerliliği tekrarlanmasına ve izlediği sıraya bağlı -her şeyden önemlisi- kişinin içinde bulunduğu bağlamın değerlendirilmesiyle anlam kazanan bir anahtar olarak kabul etmek gerekir. Yukarıda sıralanan özelliklerin varlığı kişinin yalan söylediğini değil, yalan söyleme ihtimalinin olduğunu gösterir.

Bu araştırmaları sınamak için çalışmalar yapan başka araştırmacılar, yukarda sıralanan davranışların yalan veya samimiyetsizliği ortaya çıkartmak için kulIanılacak anahtarın kendisi değil, ancak bir parçası olduğunu söylemektedirler.

Örneğin, bir konuşma sırasında birdenbire büyük bir suçlamayla karşılaşmamız durumunda, bocalamamız, birçok kere elimizi yüzümüze götürmemiz, oturduğumuz yerde huzursuzluğumuzu yansıtan hareketler yapmamız mümkündür. Bu durumda suçlamaları yerinde, savunmalarımızı da gerçek dıŞl olarak mı kabul etmek gerekir?

Benzer şekilde iş için mülakata çağrılan bir kişi, kendisine sorulan sorularla bunaldığı zaman elini birçok defa yüzüne götürebilir ve oturduğu yerde huzursuzluk işaretleri gösterebilir. Bütün bunların, adayın vereceği bilgilerin nasıl değerlendirileceğini bilememesinden ve hata yapmak endişesinden kaynaklanmaSi da muhtemeldir.

Sıralanan sebeplerden ötürü bu işaretleri yalan söylemenin aşikar delilleri olarak değil, beynimizin içindeki düşünceler ve gerçek duygularla, dış dünyaya yansıyan ifadelerin bir çelişkisi olarak kabul etmek daha yerinde olur.

Bu çelişki gerçek bir yalan olabileceği gibi, samimiyetsizlik, tereddüt veya şüphe de olabilir. (hekimce.com/index.php?kiid=1704)

Dil yalan söyler ama vücut asla!

Birlikte olduğunuz insanın yalan söyleyip söylemediğini anlamak hiç de zor değil. Beden dilinin inceliklerini öğrenip, iyi bir gözlemci olursanız ‘gerçeğe’ giden yolu bulursunuz

Psikolojik tekniklerle insanların gerçek düşüncelerini okuyabilen Derren Brown, “Bedenlerimiz değişmez bir şekilde, gerçekte nasıl hissettiğimiz hakkında ipuçları veriyor. Neye baktığınızı bildiğiniz takdirde, herhangi birisinin beden hareketlerinden yalancı olduğunu kolayca anlayabilirsiniz” diyor.

“Body Language-Vücut Dili” adlı kitabın yazarı Allan Pease de insanların beden dillerinin gerçek düşüncelerini kesinlikle ortaya koyduğunu iddia edenlerden. Siz de Brown ve Pease’in önerileriyle, sevgilinizin kafasından neler geçtiğini anlayabilirsiniz…

El saklama

Birisiyle samimi olduğumuz zaman, ellerimizi görünür kılarız ve avuç içlerimiz yukarıya doğru döner. Ama yalan söylediğimiz zaman ellerimizi arkamıza veya ceplerimize saklama eğilimi gösteririz. Erkek arkadaşınızın sizden bir adım geride gitmesi, konuştuğu konudan rahatsız olduğu hakkında bir sinyal olabilir.

Burun kaşıma

Burun kaşıma, beyaz yalanların klasik işaretidir. Yine de, sevgiliniz sizden gerçekleri saklarken, büyük bir olasılıkla gözlerine, kulaklarına, dudaklarına dokunuyor olabileceğini biliyor muydunuz? Erkekler gerçeği söylemediği zamanlarda elleriyle yüzlerine dokunuyorlar. Bu bedenlerinin, yalanlarına karşı koyuş biçimi.

Yutkunma

Bedenlerimizin yalanlarımıza bir diğer karşı koyuş biçimi ise boğazımızın işlevlerini yerine getirmesini kısıtlamak. Bu da konuşmayı zorlaştırır, yani eğer birisi yalan söylüyorsa sözcükleri dışarıya çıkarmak için sık sık yutkunur veya dudaklarını yalar.

Göz hareketleri

İşte yalanı gözlerden yakalama tekniği: Bu konuda yapmanız gereken ilk şey, sevgilinize cevabını bildiğiniz soruları sormak. Birlikte olduğunuz zaman yaptığınız bir şeyi sorun, örneğin “Ne yemiştin” veya “Nereye park etmiştik?” gibi. “Cevabı düşünürken, gözlerinin nereye gittiğini izleyin. Her zaman için bir yönde giderler, bu da onun yöntemidir.

Erkek arkadaşınızın konuşması bittikten sonra baktığı yerler, söylediklerinin doğru mu yalan mı olduğu konusunda ipuçları veriyor.

Örneğin, aşağı doğru bakma, hisleri açığa çıkaran bir durum. Pek çok insan yalan söyledikten sonra kendini suçlu hissediyor, bu nedenle farkında olmadan, karşısındakinin düşündüklerini kontrol etmek için gözlerini yukarıdan aşağıya süzüyor.

Öksürmek

Eğer sevgilinize nerede olduğunu sorduğunuzda şiddetli bir öksürük nöbetine yakalanıyorsa, bu iyi bir işaret değildir. Yalandan öksürme, klasik aldatma tekniğidir. Beden yalana karşı koymaya çalışır, öksürmek veya boğazını temizlemek hikaye uydurmak için zaman kazanma şansını artırır.

Hızlı konuşma

Sevgiliniz tane tane mi konuşuyor, yoksa hızlı mı? Uzmanlara göre, ne kadar hızlı konuşursa, yalan söylediğinden o kadar fazla kuşkulanabilirsiniz. Genel kanıya göre, insanlar hızlı konuştuklarında yalanlarının ortaya çıkmayacağını düşünüyorlar.

Nefes alıp verme

İşte size süper bir ipucu daha… Yalan söyleyen birinin rahat nefes alamadığını sakın unutmayın. Baskı altında olduğu zaman, karnından nefes almayı bırakıp, göğsünden nefes alır.

Gülmek

Pek çok insan yalan söylediğinde ilk başta rahatlar. Bunun etkisi sesine de yansır. Yüksek sesle konuşur ve daha neşeli olur.


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - selimcihad - 20-10-2015 00:58

Bende bana cevap verdiniz sandım ama bu yalancılık olayını iyice detaylandırmışsınız gök hanım Smile


Cvp: RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - çehre - 20-10-2015 09:52

beniadem13 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Linki görebilmek için giriş yapmanız ya da üye olmanız gerekir.
'dandan' pid='210906' Nickli Kullanıcıdan Alıntı:5 i kendi üstümde denedim işe yaramıyor ben doğruları hem sağdan söylüyorum hem soldan söylüyorum Big Grin

"bilinçli" olarak değil, her zaman çevrende karşılaştığın ve o kişilerin kendinden "habersizce" vücut dili ile verdikleri mesajları incele..

İnanın toplum, birbirini habersizce gözleyen insanlarla doldu.Eskiden az insan böyle yaparmış şimdi ise herkes!!!

Ondan sonra da herkes; Benim altıncı hissim kuvvetli, ben bir insanı gördüm mü karakterini anında çözerim... vs .. diyor.

Herkes psikolog olmuş bir diplomaları eksik...

İşin kötü yanı da; O insanı aksine inandıramıyorsunuz. Artık toplum bu!

Ne yapalım Allah sonumuzu hayretsin...


RE: Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik - melas - 20-10-2015 10:01

Yalan konusunda ABD’nin bir numaralı uzmanı sayılan Backster 1960’larda tesadüfen bir poligrafın, yani yalan yakalama cihazının o sırada mekanda bulunan bitkilerin algılarını da kaydedebildiğini gözlemliyor. Bitkiler insanların birbirlerine yönelik saldırgan düşüncelerini, olumsuz niyetlerini ve acılarını hemen algılayarak tepki veriyorlar ve bu da poligrafa kaydediliyor. Yani odada aklından karşısındakine tokat atmayı geçiren biri varsa, bitkiler bunu algılıyor ve kendi dillerinde hoşlanmadıklarını ifade ediyorlar. Ya da kederli biriyle birlikte, tabii gene kendi üsluplarıyla, ‘üzülüyorlar’. 1960’larda yapılan bu keşif büyük fırtına koparıyor. Bunun üzerine ‘yalan avcısı’ Backster benzer deneyleri önce bakteriler, sonra hayvanlar, nihayetinde de insanlar üzerinde tekrarlıyor. Ve her seferinde aynı sonuçları elde ediyor. Yani biri eğer bize saldırmayı düşünüyorsa, biz bunu bilmesek de bir şekilde algılıyoruz ve bu da ruh halimizin kararmasına sebep oluyor. Backster’a göre bu deneyler, “Bütün canlıların birbiriyle hücresel düzeyde, kendileri farkında olmasalar bile etkileşim halinde olduğunu kanıtlıyor”.
Bu müthiş keşfin ardından da CIA’daki aktif görevinden istifa ediyor. Ve bir yandan kendini bitkiler, hayvanlar, insanlar olarak hepimizin aynı devasa organizmanın parçaları olduğumuzu kanıtlamak için daha ciddi araştırmalar yapmaya adarken, bir yandan da o araştırmalara mali kaynak temin etmek amacıyla San Diego’da Backster School of Lie Detection’ı, yani dünyanın ilk yalan okulunu kuruyor.